Het aantal datingsites in België is flink toegenomen. Lees hier de voor- en nadelen van verschillende datingsites en haal het best uit online dating.
Het vertrouwen tussen twee geliefde kan op elk moment in de relatie versterkt worden, door eerlijk tegen elkaar te zijn. ELITEDATING’s psychologe Salama Marine legt in vijf stappen uit hoe u het vertrouwen kunt opbouwen in uw relatie.
Eerlijkheid is de sleutel voor het opbouwen van vertrouwen in een relatie
We kunnen het allemaal met elkaar eens zijn dat vertrouwen essentieel is in een relatie. Uit een recente studie van de American Psychological Association blijkt dat, voor mensen die op zoek zijn naar de liefde, vertrouwen de meest gewenste eigenschap is in een partner- het scoort zelfs hoger dan persoonlijkheid, gedeelde waarden en seksuele verenigbaarheid.1
De studie laat echter ook zien dat we gemiddeld in een van de vijf interacties die we hebben met een ander persoon, een leugen vertellen. Getrouwde stellen liegen een keer in the tien interacties die ze met elkaar hebben, terwijl voor nieuwe koppels maar liefst een keer in de drie interacties een leugen wordt verteld!
Lees meer: Is uw partner vreemdgegaan? Lees hier alles over ontrouw en de mogelijkheid het vertrouwen tussen jullie weer op te bouwen.
Dus, hoe kunnen we het vertrouwen in een relatie opbouwen als we constant liegen tegen diegene waar we veel om geven? Als we eerlijk zijn, is het eigenlijk vrij eenvoudig. Hier zijn onze vijf stappen richting een relatie gebaseerd op eerlijkheid en vertrouwen, ondersteunt met het advies van ELITEDATING’s psychologe, Salama Marine.
Stap 1: wees eerlijk tegen uzelf
Om eerlijk te kunnen zijn tegen uw partner, moet u eerst eerlijk zijn tegen uzelf. Het is belangrijk om duidelijk te weten wat we denken en voelen over de wereld om ons heen. Salama zegt dat “het belangrijk is dat we onze eigen opinies vormen en onze opinies niet te veel laten beïnvloeden door onze cultuur en/of onze familie.” Door het begrijpen van onze eigen mening over belangrijke kwesties als relaties, het huwelijk, het opvoeden van kinderen etc., wordt het eenvoudiger om eerlijk te zijn wanneer deze onderwerpen opkomen in conversaties met onze partners.
Lees meer: Leer hoe u de aandacht van iemand kan vasthouden in een gesprek. Online flirten voor beginners.
Stap 2: geen woorden maar daden
Na een jarenlange relatie, neigen sommige woorden die tussen twee partners uitgewisseld worden, hun originele betekenis verliezen. Het meest voorkomende voorbeeld is: ‘Ik zie u graag’. Aan het begin van een relatie is het uitspreken van deze vier woorden zeer betekenisvol. Als de jaren voorbij gaan en de woorden vaker herhaald zijn, wordt het echter meer mechanisch, een automatisme. De woorden verliezen hun initiële intensiteit.
Om dit te vermijden, legt Salama uit dat “onze woorden betekenis moeten hebben wanneer we ze uitspreken. Als onze partner zegt: ‘Ik zie u graag’, moeten zijn of haar handelingen dat statement ook volgen.”Bijvoorbeeld door meer moeite te doen om tijd samen door te brengen, of door de dagelijkse routine te verbreken met een romantisch gebaar.
Stap 3: laat ook u kwetsbare kant zien
Eerlijk zijn naar uw partner lijkt wellicht een vanzelfsprekend advies, maar veel van ons hebben een andere definitie van wat ‘eerlijkheid’ daadwerkelijk betekent. Wanneer we het woord ‘eerlijkheid’ horen neigen we het vaak als iets negatiefs te zien, als een vorm van kritiek, een manier om te laten weten dat we het niet eens zijn met onze partner. Maar, eerlijk zijn betekent ook open zijn over uw eigen gevoelens zonder de angst om u kwetsbaar op te stellen. Salama geeft het voorbeeld wanneer u zich teleurgesteld voelt omdat uw partner vaak afwezig is omdat hij of zij teveel werkt. “Het klassieke kritiek zou wellicht zijn om te klagen tegen uw partner dat hij of zij te hard werkt, er bijna nooit is en te weinig tijd besteed aan jullie relatie. Als u zich in plaats hiervan kwetsbaar opstelt en aan uw partner laat weten dat als hij of zij er vaak niet is, u hem of haar heel erg mist, heeft dit vaak een positievere uitwerking.” Uw keuze van woorden is zeer belangrijk in het uiten van uw gevoelens.
Tip: Een gebroken relatie verwerken? Lees hier het deskundig advies van een relatiepsychologe.
Stap 4: leer om kritiek te accepteren
Het versterken van vertrouwen in een relatie moet van twee kanten komen. Om een eerlijke relatie met uw partner te hebben, moet u er ook voor open staan zijn om hun eerlijkheid te accepteren- ook als de kritiek betrekking heeft op uzelf. Het is belangrijk om in staat te zijn de dingen vanuit het perspectief van uw partner te zien. Salama’s advies: “Het is het beste om niet direct een verdedigende positie aan te nemen en een stap terug te nemen om de situatie te analyseren.” Neem de tijd om naar uw partner te luisteren en probeer hun kant van het argument te begrijpen. Jullie zouden beide uw gevoel naar elkaar moeten kunnen uiten zonder angst te hebben voor reactie van de ander; dit is de basis van elke gezonde relatie.
Stap 5: raak uw onafhankelijkheid niet kwijt
Wanneer u in de beginfase bent van een liefdevolle relatie, kan de verleiding om al uw tijd samen door te brengen groot zijn. Maar het feit dat u een hechte band met iemand voelt, hoeft niet te betekenen dat jullie onafscheidelijk moeten zijn. Salama legt uit dat “om een echt sterke relatie op te bouwen, is het belangrijk om uw onafhankelijkheid te behouden- het hebben van verschillende vrienden kan bijvoorbeeld helpen om een gelijke balans te behouden tussen jullie twee. Op deze manier leunt de een niet meer op de ander als andersom. Wanneer u uw partner vertrouwt en hem toestaat om ook buiten jullie relatie om te groeien, zullen jullie uiteindelijk ook groeien als paar.”
Eerlijkheid is uiteindelijk het belangrijkste element om vertrouwen in een relatie te laten groeien. Wees eerlijk met uzelf en uw partner en uw relatie zal elke dag een beetje sterker worden.
Heeft u momenteel geen relatie, maar bent u er klaar voor om een langdurige relatie met iemand op te bouwen, meld u dan nu aan.
Bronnen
1. DePaulo, B M., Epstein, J A., Kashy, D A., Kirkendol, S E. and Wyer, M M. (1996). ‘Lying in everyday life‘. From the Journal of Personality and Social Psychology, Vol 70(5), May 1996, 979-995. Found online at http://psycnet.apa.org/journals/psp/70/5/979/