Voor veel mensen is samenwonen een logische stap als ze hun relatie naar een serieuzer, meer toegewijd niveau willen brengen. Er zijn echter steeds meer koppels die er voor bewust voor kiezen om hun woningen gescheiden te houden. Dit wordt een latrelatie genoemd: ‘living apart together’. Hoewel een lange relatie niet voor iedereen weggelegd is, heeft een latrelatie veel voordelen. Welke dit zijn? Dat leest u hier!
Waarom kiezen mensen voor een latrelatie?
Er zijn steeds meer mensen die er voor kiezen om in een latrelatie te blijven in plaats van samen te gaan wonen met hun partner. Vooral gescheiden mensen, alleenstaande ouders en hoger opgeleiden kiezen voor deze relatievorm. De grootste redenen hiervoor zijn dat ze hun vrijheid willen behouden, slechte ervaringen hebben met samenwonen of het hebben van kinderen.
Wat zijn de voordelen van een latrelatie?
Hoewel het samenwonen met een romantische partner een geweldige ervaring kan zijn, wijst onderzoek uit apart van elkaar wonen ook bepaalde voordelen kan opleveren.
Lees ook: Vier veelvoorkomende relatieproblemen en hoe u ze kunt oplossen
Zo zorgt het gescheiden van elkaar leven ervoor dat uw relatie spannend en nieuw blijft. In het begin van een relatie ondernemen stelletjes vaak nieuwe, spannende activiteiten samen. Ze gaan regelmatig op een date, kleden zich mooi voor elkaar aan, hebben vele verhalen en eigenschappen die ze nog van elkaar moeten ontdekken en doen hun best om de ander zo goed mogelijk naar de zin te maken. Na verloop van tijd wordt dit echter vaak minder: de nieuwigheid is eraf, er wordt minder moeite gedaan om leuke activiteiten met elkaar te ondernemen of elkaar te verrassen. Er relatie raakt in een sleur of in een bepaalde routine, waardoor het saai kan worden.
Bent u op zoek naar een latrelatie in België? Bij ELITEDATING kunt u in uw profiel precies aangeven waar u naar op zoek bent in een relatie. Schrijf u kosteloos in en vind de partner die past bij úw wensen en behoeften!
Voorkom een sleur
In een latrelatie is de kans een stuk klein dat u in deze sleur terecht komt. U woont niet bij elkaar, dus als jullie elkaar willen zien vergt dit inzet en toewijding. U blijft langer spannende en vernieuwende dates hebben, u wilt aantrekkelijk zijn voor de ander en jullie hebben elkaar veel te vertellen. Hierdoor wordt uw relatie minder snel saai en neemt de tevredenheid toe. U heeft meer tijd om de andere persoon te missen of te dagdromen over jullie relatie. Het lijkt dat afwezigheid het vuur daadwerkelijk kan aanwakkeren.
Lees ook: Non-monogamie: werken open relaties?
Latkoppels kunnen verder een groot nadeel van samenwonen vermijden: de kunstmatig verhoogde toewijding aan de relatie. Samenwonen creëert een bepaalde verbintenis die het veel ingewikkelder maakt om een einde te maken aan de relatie. U moet uw spullen verdelen, een nieuwe woonruimte zoeken etc. Als gelukkig koppel levert dit vooralsnog geen problemen op, maar zodra je de relatie wilt verbreken, kan het samenwonen u het gevoel geven dat u ‘vast’ zit. Als u in een latrelatie zit, heeft u hier niets mee te maken en zal het uitmaken met een partner een minder groot probleem vormen en kunt er ervan uitgaan dat iemand in de relatie blijft voor de juiste redenen (ibid).
U neemt uw partner minder snel voor lief
Een groot voordeel van een latrelatie is dus dat u het verrassingselement in de relatie houdt. Uit onderzoek blijkt dat variëteit en verrassing belangrijk zijn om de passie in een relatie the behouden.
Wanneer we verliefd worden, bevinden we ons in een fase wat onderzoekers passionele liefde noemen: een status van intense hunkering, verlangen en aantrekkingskracht. Na verloop van tijd verandert deze liefde over het algemeen in een meer vriendschappelijke liefde, een minder gepassioneerde combinatie van diepe genegenheid en verbintenis.2
De reden hiervoor is dat mensen gevoelig zijn voor wat ze in de psychologie ‘hedonistische aanpassing’ noemen: iets wat ooit nieuw en opwindend was- of het nu gaat om een nieuwe liefde, een nieuwe auto of een nieuwe baan- verliest na verloop van tijd zijn speciale vreugde. Op den duur beginnen we weer waar we begonnen zijn- tenminste in termen van geluk. Een beroemde studie liet zien dat winnaars van de loterij, ondanks hun aanvankelijke euforie, maanden later niet gelukkiger waren dan degene die de loterij niet gewonnen hadden.3
Deze neiging om terug te keren naar de ‘baseline’ lijkt ook na het huwelijk te gebeuren. Uit een grootschalig onderzoek onder getrouwde koppels bleek dat getrouwde stelletjes een grote boost in geluk ervaren wanneer ze net getrouwd zijn- dit duurt echter gemiddeld slechts twee jaar. 4
Blijvend geluk- is het mogelijk?
Uit onderzoek blijkt gelukkig ook dat het wel degelijk mogelijk is om gelukkig te blijven door het adaptatieproces te vertragen of zelfs helemaal tot een stop te brengen.5 Er kwamen in het onderzoek twee antiadaptatie instrumenten naar voren die effectief bleken in het behouden van geluk op de lange termijn: variatie en waardering. Bij de eerste gaat het er om te zorgen dat u variëteit brengt in uw dagelijkse leven- zowel met uw partner als bijvoorbeeld in uw werk. De tweede gaat er om dingen niet vanzelfsprekend te nemen, maar om uw aandacht ergens op te richten, iets te noteren of dankbaarheid ergens voor te voelen. Mensen in een latrelatie zullen hier minder moeite mee hebben dan mensen die samenwonen omdat het adaptatieprincipe voor hen minder snel optreedt.
Natuurlijk heeft het samenwonen met uw ware liefde minstens evenveel voordelen en kan het een fantastische ervaring zijn. Dit artikel is bedoeld om te laten zien dat een serieuze relatie niet voor iedereen hetzelfde betekent en dat er vele verschillende vormen zijn. De ene vorm werkt beter voor de een, terwijl de ander daar niet mee zou kunnen leven. Het is belangrijk voor uzelf te bedenken en te ervaren wat het beste bij u past!
Bronnen
1. psychologytoday.com/blog/dating-decisions/201310/could-you-live-apart-together
2. nytimes.com/2012/12/02/opinion/sunday/new-love-a-short-shelf-life.html?_r=0
3. psychologytoday.com/blog/the-science-success/201208/how-keep-happiness-fading
4. psychologytoday.com/blog/dating-decisions/201310/could-you-live-apart-together
5. psp.sagepub.com/content/38/5/670